DIETA MEDITERANEANA "ROMANEASCA"

Slabeste frumos si sanatos cu dieta mediteraneana adaptata


Ca mai tot ce a venit pe la noi in materie de diete, s-a schimbat. Romanii sunt inventivi si au multa imaginatie, drept pentru care nici dietele nu au scapat capacitatii inovatoare pur romanesti.
Introdusa in patrimonul UNESCO incepand cu 2010 (poate de aceea americanii au refuzat sa-i mai sponsorizeze), dieta mediteraneana s-a facut cunoscuta ca o dieta sanatoasa si de calitate, completa din punct de vedere nutritional. Aceeasi dieta a fost laudata si de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii.

Cativa nutritionisti ce au descoprit ca tarile mediteraneena adopta o alimentatie sanatoasa, alimentatie bazata pe consumul de alimente proaspete, au pus la un loc ce-au aflat si au nascocit aceasta dieta, u vechi state in materie de nutritie si i-au zis dieta mediteraneana.

Dupa cel de-al doilea razoboi mondial guvernul elen a apelat la cativa renumiti cercetatori americani din dorinta de a imbunatati conditiile de trai ale locuitorilor din insula Creta, grav afectati de razboi. In urma studiilor efectuate, acestia au descoperit ca regimul alimentar cretan este bine echilibrat din punct de vedere nutritional. Chiar daca 40% din caloriile consumate erau grasimi, cretanii aveau cel mai scazut nivel al colesterolului si cele mai putine boli de inima (in comparatie cu alte popoare din aceasta zona).

Astfel, numeroasele studii efectuate de catre diferite institutii in anii urmatori au concluzionat acelasi lucru, faptul ca dieta mediteraneana ajuta la: dobandirea unei sanatati mai bune, scaderea deceselor cauzate de bolile cardiovasculare si obtinerea unei siluete de invidiat. Toate acestea sunt posibile deoarece Dieta mediteraneana este bogata in vitamine, minerale si fitochimicale, ofera un continut benefic de fibre si multe grasimi sanatoase.

Ajungand astfel la concluzia ca Dieta mediteraneana ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare, la scaderea greutatii corporale si la dobandirea unui stil de viata sanatos, cercetatorii au incercat sa “vada” daca obtin aceleasi rezultate si pentru alte popoare, din diferite colturi ale lumii. Asadar, s-a demonstrat ca daca se respecta principiile dietei fara a se exagera, adica chiar daca aveti voie sa consumati multe grasimi trebuie sa gasiti un echilibru intre acestea si restul alimentelor consumate si efortul depus, rezultatele acesteia sunt aceleasi pentru toata lumea.

Dieta mediteraneana poate fi urmata cu incredere de catre toti membrii familiei, indiferent de varsta, sex sau stare de sanatate, deoarece intruneste toate nevoile nutritionale necesare unei alimentatii sanatoase. Din acest motiv Dieta mediteraneana reprezinta un regim alimentar variat si “prietenos” cu intreaga familie.

Urmand Dieta mediteraneana nu trebuie sa respectati in fiecare zi un anumit meniu gata elaborat, trebuie doar sa tineti cont de cateva principii generale pe care le veti aplica in functie de propriul stil de viata.

Studiind “piramida alimentara” specifica Dietei mediteraneene, veti observa ca alimentele acesteia sunt sanatoase si se axeaza pe:

- consumul zilnic de: legume, fructe, produse din cereale integrale (faina integrala), ulei de masline, fasole, nuci, leguminoase si seminte, ierburi si condimente, apa (circa 6 pahare) si vin (1-2 pahare).
- consumul saptamanal de: carne de pui, oua, branza, iaurt, peste si fructe de mare.
- consumul lunar de: carne rosie (vita, porc, vanat, miel) si dulciuri.

Stilul mediteranean de dieta, bogat in grasimi provenind din ulei de masline sau nuci, ar putea sa fie mai benefic pentru om  decat regimurile sarace in grasimi. Cercetatorii spanioli au descoperit ca mancarea traditionala din zona Mediteranei reduce nivelul colesterolului, tensiunea arteriala si nivelul de zahar din sange. Un studiu publicat in Analele de Medicina Interna scoate in evidenta exact acest lucru. Stilul mediteranean presupune in general o multime de fructe, vegetale si seminte, cantitati mici de carne rosie si mancare si o cantitate relativ mare de grasimi provenind din uleiul de masline si nuci. Cercetatorii au descoperit la oamenii care traiesc in zona Mediteranei o rata mai mica a bolilor de inima, in ciuda admisiilor de grasimi. Expertii cred ca e vorba de efectul benefic al grasimilor nesaturate din uleiul de masline si nuci, care protejeaza cardiovascular. Uleiul de masline este cel mai adesea monosaturat, iar cel virgin - care presupune procesare - retine antioxidantii naturali din fructe, ca nutrient ce poate reduce inflamarea vaselor de sange.

Cu alte cuvinte dieta mediteraneana nu reprezinta niste principii alimentare clar, niste mese fixe niste reguli strice. Dieta mediteraneana poate fi adaptata si noi romanii am si adaptat-o, in diverse moduri.

Spor la dieta!
vegis.ro%20 vitamix.ro

Postări populare de pe acest blog

CURA DE SLABIRE CU GRAPEFRUIT SI IAURT

SLABIRE DE EFECT CU AJUTORUL ENZIMELOR

CURA DE SLABIRE CU IAURT SI LAMAIE

CURA DE SLABIRE CU IAURT SI BISCUITI

SCAPA DE BALONARE CU PIERSICI SI PRUNE